söndag 1 november 2009

Skit Info....

Måste bara uppdatera om inlägget ja skrev här om dagen...
Bara för att jag är så fruktansvärt nyfiken och illar lite småonödiga fakta s var jag j u tvungen att googla "varför är bajs brunt?"..... OJ, va första reaktionen.... närmare 37´000 träffar.............blandade seriösa och oseriösa. Självklart ville jag ha ett serrrriöst svar och så här lyder svaret;


Ett utdrag ifrån ett repotage i aftonbladet 1999 BAJS
Doktor Roger Belusa svarar:

"Maten som du äter åker genom magen och tarmarna och kommer till slut ut som bajs. Färgen på bajset bestäms av något som heter gallvätska och som finns i en blåsa i magen - gallblåsan. Gallvätskan hjälper tarmarna att smälta maten. På resan genom tarmarna ändrar gallvätskan färg till brun.
Ju längre tid det tar för maten att åka genom tarmarna desto brunare blir bajset. När man till exempel har diarré och maten åker snabbt genom kroppen, hinner inte gallvätskan bli så brun och bajset som då kommer ut är ljusbrunt.
Om det skulle bli stopp i gallblåsan så att det inte kommer någon gallvätska alls till tarmarna blir bajset helt vitt och det är inte bra. Det är alltså helt naturligt och friskt med brunt bajs.
En människa bajsar ungefär 50 kilo bajs på ett år. Under ett helt liv blir det mer än 4 ton (4 000 kilo)!"

Se där ja nu vet ni lite mer Skit(o)nödiga saker....

Hm... kanske ska ha onödigt vetade som ett återkommande inslag i bloggen... Ja de tåls att tänka på.


Ha de gott Gott folk!

Inga kommentarer: